Inverter alulméretezés


Az inverterek alulméretezése elterjedt dolog. 
Alulméretezés alatt itt azt értjük, hogy 10kW névleges teljesítményű inverterre pl 13kW névleges teljesítményű napelemet teszünk.
Miért lehet ez baj? 
  1. Minden eletromos eszközt egyik legnagyobb ellensége a hő. Minél nagyobb egy szakaszon az átfolyó áramerősség annál több hő keletkezik. Magasabb hőmérsékleten gyorsabb az anyagfáradás, könnyebben keletkezhet szigetelésszakadás. Innen az következik, hogy ne tervezzük alul az invertert.
  2. Az inverterek a munkapont eltolásával tudják szabályozni a továbbított energiát. "állítanak a csapon". Túlterhelni nem lehet őket. (ha a fesz és áram korlátot nem lépjük túl)
  3. Az inverterek tervezésén mérnökök dolgoztak, feladatuk, hogy az üzemi körülményeknek ellenálló eszközt építsenek.
  4. A 2. és 3. pont szerint túlterhelés nem lesz, és az üzemi körülmények szerint lett tervezve a gép.  Egy 10kW-os inverternél mi az üzemi körülmény? Bizony 10kW teljesítmény váltakozóárammá alakítása. Tönkremehet az inverter ha üzemi körülmények között használjuk? NEM, mert erre lett tervezve. Itt jön be a probléma a noname kínai inverterekkel, amik nem biztos, hogy körültekintően vannak méretezve, és a megfelelő anyagokat használták fel építésük során.

A Fronius inverterek 150%-ig túlterhelhetőek garanciavesztés nélkül.    
Solaredge inverterek 135%-ig 
Letöltések:
Solaredge dokumentuma
Fronius Symo sorozat dokumentuma
Fronius Primo sorozat dokumentuma

Árajánlatadáskor legtöbbször alulméretezett inverterrel számolunk kb 120% körül, ha nem szeretné ezt kérjük jelezze.
SolarEdge inverterek esetében mindig javasoljuk a nagyobb inverter beépítését mivel ezek a rendszerek a jövőben egyszerűen bővíthetőek.