A Jinko Maxim okos napelem
a teljesítmény-optimalizálás csúcsa

Röviden összefoglaljuk a napelemek közötti különbségeket.

Lássuk akkor

Hagyományos
napelem

okos_1a.jpg

A hagyományos napelemek esetében a legnagyobb technikai kötöttséget az jelenti, hogy a napelem paneleket sorba kell kötni. Az egy sorba kötött napelemeket sztringeknek (string-nek, azaz füzérnek) nevezzük. Sztringeket kialakítani azért szükséges, hogy a napelem által előállított egyenáramot a háztartásokban használatos váltóáramra átalakító inverter számára kiadódjon a megfelelő feszültségszint. A háztartási méretű inverterek jellemzően egy vagy két ilyen sztringet tudnak kezelni.

A sorbakötöttség miatt azonban bármelyik, szennyeződés vagy árnyék miatt akadályoztatott napelem visszafogja az egész sztring működését. Az árnyék által érintett napelem panel ugyanis elkezd melegedni és ezáltal a rendszeren belül nem áramforrásként, hanem ellenállásként kezd viselkedni. Adott sztringen belül az egyes modulok nem függetlenek egymástól, hiszen a rajtuk átfolyó áramerősség azonos, így az ellenállásként működő napelem az összes többi napelem termelését is lekorlátozza.

A hagyományos napelemek esetében a leggyengébb láncszem határozza meg tehát az egész sztring működését, ahogy ez a fenti ábrán is látható.

 

 

Első generációs
optimalizálós napelem

okos_2a.jpg

Az első generációs teljesítményoptimalizálók, mint például a hazánkban legelterjedtebb SolarEdge vagy az Amerikában piacvezető Tigo panelszinten kezelik a hagyományos napelem szintringek problematikáját.

Ezek sokat javítanak ugyan a  hagyományos napelem sztringek leárnyékolásának problémáján, mivel önállóan kezelik a napelemeket és megoldják a napelemenkénti munkapont-keresést, de magán a napelemen belül azonban nem képesek semmilyen pozitív hatást kifejteni.

Minden napelem panelen belül 3 cellasor van. Ha egy napelem panelre szennyeződés vagy árnyék kerül, akkor az az érintett cellasor nem termelni fog, hanem fogyasztóvá válik, csakúgy, mint a hozzá tartozó bypass dióda, amin a panel többi cellasorának árama folyik keresztül. Az egész sztring teljesítménye ugyan nem romlik le, mint a hagyományos panelek esetében, de az érintett cella hozama kiesik a rendszer hozamából.

.

Maxim optimalizációs
napelem

okos_3a.jpg

A ma létező legkiforrottabb megoldást a Maxim Integrated által gyártott optimalizáló chipekkel szerelt Jinko MX napelemek nyújtják. Ezek a Maxim teljesítmény-optimalizáló chipek technikailag a lehető legmélyebben vannak beintegrálva a Jinko MX napelemekbe, mivel a panelen belül a bypass diódák helyére kerülnek.

okos_4b.png

A baloldali ábrán egy első generációs, panelszintű teljesítmény-optimalizálós napelem panel sematikus ábrázolása látható, a hozzá tartozó bypass diódával. A jobboldali panel egy Maxim technológiával cellasor szinten optimalizált Jinko MX napelem, a Maxim integrált áramköri chip kinagyított képével. Itt nem csupán a jól látható méretkülönbség az MX chip előnye, hanem az abban foglalt vezérlés kifinomultsága is, az egyszerű bypass diódával szemben.

A Jinko MX optimalizálás esetén már nem panelenként, hanem a napelemen belül cellasoronként történik munkapont keresés! Összehasonlításképp: egy 10 panelből álló hagyományos napelem sztring esetében 1 munkapontról beszélünk. Egy 10 panelből álló SolarEdge rendszer, a panelenkénti munkapont keresés miatt 10 munkaponttal rendelkezik. Ezzel szemben egy 10 panelből álló Maxim rendszer a panelen belüli optimalizálás révén 10 x 3, azaz 30 munkapontot kezel!

Ez a napelemes rendszerekben fizikailag elérhető legfinomabb szabályzást adja!

A Jinko Maxim technológiának köszönhetően a napelem panel az elérhető legnagyobb hozamot biztosítja, mivel nincs kieső cellasor.

solarfamilysmall2.jpg

Itt a hagyományos panelekhez képest még az árnyékolt cellasorból is kinyerhető valamennyi energia és
így az nem teherként nehezül a napelem többi részére, hanem mindenképpen hozzáad valamennyit a termelt energiához.

A cellaoptimalizáló chipek rendkívül robosztusak és egyszerűek, így a legnagyobb megbízhatóságot adják.
Meghibásodás szinte nem is fordul elő, nem úgy, mint a panelszintű optimalizálóknál, ahol a sok alkatrészből álló komplikáltabb kivitel miatt a meghibásodás nem ritka.
A leárnyékolt hagyományos napelemeknél jól ismert probléma a felforrósodott cellák és bypass diódák jelensége, ami rendkívüli módon felgyorsítja a napelemek öregedését, elhasználódását.
A cellasoronkénti optimalizálás megszünteti ezt a jelenséget is. A cellasor optimalizált Jinko MX napelemek a hosszú élettartamot, a megbízható működést és a maximális hozamot
nyújtják tulajdonosaik számára, nagyon vonzó árak mellett!