Milyen esetekben szükséges a tűzvédelmi leválasztó kapcsoló?

 1. Amennyiben az épületen belüli DC kábel nyomvonal hossza több mint 5 m vagy áthalad egymás feletti/alatti egynél több szinten, idegen tulajdonon, bérleményen, tűzszakaszon. Ebben az esetben a kapcsolót a belépési ponttól számított 5 m–en belül kell elhelyezni.

2. Amennyiben a napelem modulok által lefedett terület legközelebbi pontja 10 m–nél távolabb van a belépési ponttól. A távolság meghatározásánál a vízszintes és a függőleges (pl homlokzat) szakaszok összegét kell figyelembe venni. A kapcsoló elhelyezésének 10 m–en belül kell történnie.

3. Földre telepített napelemes rendszerek esetében ha a föld feletti DC kábelszakasz hosszabb mint 10 m. A kábelhossz számításánál nem kell figyelembe venni a napelem modulok által lefedett terület illetve attól legfeljebb 0,5 m távolságon belül haladó, valamint a szabvány szerint földbe fektetett kábelszakaszokat.

Napelem panelekbe integrált teljesítmény optimalizáló rendszerek (az úgynevezett okos napelemek) esetében is kell használni:

4. Amennyiben a teljesítményoptimalizáló rendszer kizárólag félvezető elemekből álló – galvanikus leválasztást nem biztosító – kapcsoló vagy szabályzó elemekből áll, akkor ezek a kapcsoló vagy szabályzó elemek tűzeseti lekapcsolóként nem alkalmazhatóak.

Gyakorlatilag ha ki akarjuk hagyni a kapcsolót, akkor az invertert közel kell vinni a napelem mezőhöz, és az AC oldalt kell odakábelezni.

Tűzvédelem Egy termék érhető el.

Mutat 1 - 1 / 1
Mutat 1 - 1 / 1